Huren van zonnepanelen wordt steeds populairder in Nederland

HEILOO – Woningbezitters kiezen massaal voor het verduurzamen van hun woning. Er zijn verschillende manieren waarop die verduurzaming doorgevoerd kan worden. Denk aan het gebruik van een elektrische warmtepomp in huis en bijvoorbeeld het laten plaatsen van een inductiekookplaat. De keuze voor elektrische apparatuur pakt het beste uit in combinatie met zonnepanelen. Vaak is het budget niet aanwezig om de verschillende maatregelen op hetzelfde moment door te voeren. Zeker een warmtepomp laten plaatsen brengt hoge kosten met zich mee. Gelukkig zijn er verschillende opties om de kosten te drukken. Zonnepanelen huren in plaats van kopen is er een voorbeeld van. Dit wordt steeds populairder in Nederland.

Zonnepanelen kosten al snel duizenden euro’s

Een investering in zonnepanelen vergt vaak al snel enkele duizenden euro’s. In het bijzonder wanneer je de zonnepanelen aanschaft om straks gebruik te kunnen maken van een elektrische warmtepomp en inductiekookplaat. Hoewel het via de Belastingdienst mogelijk is om de BTW op zonnepanelen terug te vragen, kiezen steeds meer consumenten voor een huurcontract. Het voordeel hiervan is dat je direct gebruik kunt maken van goedkope groene stroom. De maandelijkse kosten voor deze zonnepanelen blijven hetzelfde gedurende de looptijd van het contract.

Mogelijkheid om zonnepanelen later alsnog te kopen

Nadat het huurcontract verlopen is, heb je de mogelijkheid om de zonnepanelen alsnog over te kopen. Dit kan tegen een zeer scherp tarief. Op deze manier kun je ook na de huur van zonnepanelen blijven profiteren van groene stroom. Doordat je tijdens het huurcontract al bespaart op de zonnepanelen, is de groene stroom nagenoeg gratis na overname van de gehuurde zonnepanelen. In Nederland biedt onder meer HalloStroom deze mogelijkheid aan.

Energieprijzen stijgen in rap tempo

Het is niet voor niets dat woningbezitters zoeken naar mogelijkheden om hun energieverbruik terug te dringen. De energieprijzen zijn de afgelopen periode op hoog tempo gestegen. Met name gas is steeds duurder geworden. De verwachting is dat de prijs begin 2022 verder stijgt. Er wordt zelfs al gesproken van energiearmoede, daar sommige gezinnen de hoge lasten die hun energieverbruik met zich meebrengt niet meer kunnen betalen. Zij hebben het budget niet om te investeren in een verduurzaming van hun woning. Corporaties investeren lang niet altijd in het verduurzamen van de huurwoningen die zij te huur aanbieden. De krapte op de woningmarkt is er een oorzaak van, daar de woningen eenvoudig verhuurd worden aan anderen als een huurder de energielasten van de huurwoning te hoog vindt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button